SON DAKİKA

Dogu TV

Tarçının faydaları nelerdir?

Tarçının faydaları nelerdir?
1 views
12 Mayıs 2021 - 8:42

Tatlılarda, yemeklerde ve bitki çaylarında kullanılan tarçının sağlığa faydası olduğunu biliyor muydunuz? Lezzet amaçlı kullanımı yanında sağlık üzerindeki faydaları nedeniyle de kullanılabilir. İşte tarçının faydaları…

Tarçın yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir baharattır. Çin ve Seylan tarçını olarak iki çeşittir. Her açıdan benzerdirler, ancak;  Seylan tarçını daha tatlıdır, zor bulunur ve Çin tarçınına göre daha lezizdir. Tarçın sağlık açısından da oldukça faydalı etkilerde bulunmaktadır.

Tarçının faydaları:

  • Günde yarım çay kaşığı tarçın tüketmek, kötü kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını korur.
  • Tip 2 diyabet hastalarında insülin üretimini yükselterek kan şekerinin düşmesini sağlar.
  • Tarçın yağı mantar hastalıklarında haricen kullanılır ve iyileşmesine yardımcı olur.
  • Tarçın lösemi ve lenfoma kanserlerinde kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemektedir.
  • Kanın normal pıhtılaşmasını sağlar bu sayede damar tıkanıklığını önlemede rol oynar.
  • Gerilim halinde ortaya çıkan baş ağrısı ve migren ağrılarına iyi gelir.
  • Kan şekerini dengede tutarak kilo vermekte yardımcı olur.
  • Tarçın kokusu, hafızanın güçlenmesine ve hatırlamaya yardımcı olmaktadır.
  • Pastörize olmayan içeceklerde bulunan E.Koli bakterisine karşı koruma sağlar.
  • Tarçın yağı kötü kokular içeren ve bunlara neden olan bakterileri öldürür.
  • Antioksidan etkisiyle, serbest radikallerle savaşarak kanserli hücre oluşumunu azaltır.
  • Tarçın çayı “huzursuz bağırsak sendromu” olarak adlandırılan sindirim sistemi rahatsızlığına fayda sağlar.
  • Tarçın çayı veya tarçın yağı haricen uygulayıp masaj yapmak, artrit ve osteoporoza bağlı ağrıların hafiflemesinde fayda sağlar.
  • Tarçın yağı, badem yağı ve zeytinyağı karıştırılarak masaj yapıldığında kas ağrılarını azaltarak iyileştirir.
  • Tarçın çayı antibakteriyel özelliği ile diş çürüklerini geciktirir, ağız içi bakterileri yok eder ve dişeti sağlığını korur.
  • Tarçın yağı sinek öldürmek içinde kullanılabilir.
  • Karıncalara karşı kullanılarak kaybolmalarını sağlar.
  • Yemeklere biraz tarçın serpmek uzun süre bozulmaması sağlanabilir.
  • Tarçın yağı, boğaz ağrısına ve kuru öksürüğe fayda sağlar.
  • Hafızayı güçlendirir. Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur.
  • Manganez içermesi nedeniyle regl dönemi sancılarını hafifletir.

Yüksek oranda tarçın kullanmak yan etkiler oluşturabilir. Özellikle; kan şekeri için ilaç kullananlar tüketmemelidir. Çin tarçının içindeki bileşenler karaciğeri zorlayabilir. Ameliyat sırasında kan şekeri seviyesini düzenlemek zorlaşabilir, bu nedenle 2 hafta önceden alımı bırakılmalıdır. Tarçın yağı tek başına kullanılmamalıdır, başka yağlarla incelterek kullanmak yerinde olacaktır.

GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bor madeninden krem üretildi
GÜNLÜK HABER AKIŞI
KPSS tercihleri başladı
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Hatay yeni stadına kavuşuyor
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Kasım Güler tutuklandı
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Ahmet Nur Çebi istifa etti
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Jandarmaya yeni makineli tüfek
GÜNLÜK HABER AKIŞI
KPSS başvurusu için son gün
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Sigarayı Bıraktıran Besinler
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Türksat AŞ personel alacak
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EPDK’dan yeni LPG kararı
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DGS geç başvuru günü
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜBİTAK, 71 personel alacak
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Fatih Terim gemileri yaktı!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Mucize Doktor da bitiyor!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YKS ne zaman, kaç gün kaldı?
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Okullar ne zaman kapanacak?
GÜNLÜK HABER AKIŞI
LGS’de geri sayım başladı
GÜNLÜK HABER AKIŞI