SON DAKİKA

Dogu TV

Türk bilim insanları buğdayın atası ‘ıza’yı laboratuvar ortamında üretti

Türk bilim insanları buğdayın atası ‘ıza’yı laboratuvar ortamında üretti
21 views
02 Nisan 2021 - 9:55

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde bilim insanları, “buğdayın atası” olarak adlandırılan ızayı, tohum kullanmadan kendi dokusuyla laboratuvar ortamında üretmeyi başardı.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günce Şahin, yaptıkları çalışmalarla laboratuvar ortamında hiçbir dış etkene maruz kalmamış ıza üretebildiklerini söyledi.

Iza buğdayıyla ilgili birçok uluslararası makalenin bulunduğunu anlatan Şahin, “Izayı laboratuvar koşullarında çoğaltma imkanı yakaladık. Bunu tohumdan da yapmadık. Izanın koleoptil denilen parçasını kullanarak laboratuvar koşullarında üzerinde denemeler yapmak için bir sürü ıza bitkiciği elde edebildik. Daha sonra bunun etken maddelerini analiz ettik. B vitamini, lutein ve E vitamini gibi içeriklerine baktık.”

Şahin, ızanın dışarıya bağımlı kalmadan laboratuvar koşullarında üretilmesiyle hem hastalıksız bitki elde etme imkanı elde edileceğini hem de gerekirse bitkideki etken maddelerden istenilen antioksidan veya sağlık alanında kullanılabilecek maddelerin alınabileceğini vurguladı.

“TOHUMA BAĞLI KALMADAN BİTKİNİN KENDİ DOKUSU KULLANILDI”
Geleneksel tarımda biyoaktif bileşiklerin yetersiz üretimi nedeniyle laboratuvar koşullarında bitkileri ve sahip oldukları bu bileşikleri büyük ölçekli üretmek için kullanılan doku kültürü tekniklerinin alternatif yöntemlerden bir tanesi olduğunu aktaran Şahin, şöyle devam etti:

“Izayı ilk defa laboratuvar ortamında ürettik. Daha önce bu konuda yapılan bir çalışma olduğuna dair hiçbir yayın ve açıklama bulunmuyor. Yaptığımız çalışma, ıza için uygun bir doku kültürü protokolü belirlemektir. Bu çalışmada bitki üretimini sağlamak amacıyla 3 farklı bitki hormonu (2,4-D, TDZ, IAA), 3 farklı doku tipi (koleoptil, yaprak ve kök) denenmiş olup en iyi doku kültürü protokolü belirlenmiştir.”

Şahin, literatürde farklı doku kültürü teknikleri kullanılsa da özellikle somatik dokunun kullanılmasıyla çok düşük oranda bitki elde edildiğine dikkati çekerek, “Çalışmamızın sonuçlarında, tohuma bağlı kalmadan bitkinin kendi dokusu kullanılarak sürgün oluşumu ve kök oluşumu sağlanmış, buğday başağı dahil tam bitki elde edilmiştir.” dedi.

B1, B2, B5, E vitamini ve antioksidan fenolik bileşikler bakımından zengin olan ızanın laboratuvar koşullarında tohuma bağlı kalmadan çoğaltılabilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Şahin, bu etken maddelerin bitkilerden elde edilebilmesinin, çeşitli stratejilerle bu bileşiklerin miktarının artırılmasına olanak sağladığını kaydetti.

“ÇOK KALİTELİ VE SAĞLIĞA YARARLI BİR ÜRÜN”
Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Zencirci de 10-13 bin yıllık tarihi olan ıza buğdayının çok kaliteli ve sağlığa yararlı bir ürün olduğunu dile getirdi.

Iza tarlalarından aldıkları bazı mikroorganizmalardan mikrobiyal gübre ürettiklerini de aktaran Zencirci, “Yine bunun besleyici özellikleriyle ilgili B ve E vitamini ile karoten gibi özelliklerini ortaya koyduk. Ayrıca ızayı laboratuvar ortamında üretmeyi başardık.” ifadesini kullandı.

GÜNLÜK HABER AKIŞI
Bor madeninden krem üretildi
GÜNLÜK HABER AKIŞI
KPSS tercihleri başladı
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Hatay yeni stadına kavuşuyor
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Kasım Güler tutuklandı
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Ahmet Nur Çebi istifa etti
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Jandarmaya yeni makineli tüfek
GÜNLÜK HABER AKIŞI
KPSS başvurusu için son gün
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Sigarayı Bıraktıran Besinler
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Türksat AŞ personel alacak
GÜNLÜK HABER AKIŞI
EPDK’dan yeni LPG kararı
GÜNLÜK HABER AKIŞI
DGS geç başvuru günü
GÜNLÜK HABER AKIŞI
TÜBİTAK, 71 personel alacak
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Fatih Terim gemileri yaktı!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Mucize Doktor da bitiyor!
GÜNLÜK HABER AKIŞI
YKS ne zaman, kaç gün kaldı?
GÜNLÜK HABER AKIŞI
Okullar ne zaman kapanacak?
GÜNLÜK HABER AKIŞI
LGS’de geri sayım başladı